2015. december 16., szerda

Trüffel bonbon

Trüffel bonbon


MENNYISÉG: 70 db
ELKÉSZÍTÉSI IDŐ: 30 perc
PIHENTETÉS/KELESZTÉS: 2 óra

HOZZÁVALÓK: -300g 70%-os csokoládé
                            -200 g tejcsokoládé
                            -260 ml tejszín
                             -60 g vaj
                             -Amibe forgatni fogod (ízlés szerint): Keserű kakaópor, aprított dió, mandula, mogyoró, pisztácia, kókuszreszelék, porcukor, olvasztott csokoládé


KÉSZÍTÉS:   A trüffel, csoki trüffel vagy trüffel golyó a csokoládét imádók körében nem véletlenül az egyik kedvenc desszert. Jó minőségű, tömény csokoládé, selymes tejszín és a “burkolat” – ízlés és fantázia szerint kakaópor, vágott dió, pisztácia, kókuszreszelék, porcukor – együtt könnyen képesek egy falatnyi boldogságot okozni az embernek.
Ráadásul a csoki trüffel amilyen finom, annyira nem bonyolult elkészíteni otthon. Némi türelem azért kell hozzá, de ezek a selymesen finom golyócskák hamar a házi édességek közé kerülhetnek, ráadásul a jó minőségű bolti trüffel árának töredékéért.

Csokoládé trüffel golyó elkészítése
Ez a trüffel recept 70%-os csokoládé és tejcsoki keverékéből készült, ez a karakteres íz mellett egy kellemes lágyságot is ad neki. De ízlés szerint variálhatod a csokoládékat, sokan például jobban szeretik, ha csak magas kakaótartalmú keserű csoki van benne. Lásd még erről a recept alatt a hozzávalókról írt részt.
A receptben megadott mennyiségből elég sok, kb. 70 darab, falatnyi méretű trüffel golyó készíthető.
1.     Egy tálban törd össze a csokoládét.

2.     Egy edényben melegítsd fel a tejszínt és a vajat. Nem kell teljesen felforralni, addig melegítsd, amíg az edény szélén apró buborékok jelennek meg.

3.     Öntsd a forró vajas tejszínt a csokoládéra, és várj egy fél percet, amíg elkezd olvadni.

4.     Türelmes mozdulatokkal keverd át a csokoládét, amíg teljesen el nem olvad és egyneművé nem válik a tejszínnel. Ez lényegében nem más, mint csoki ganache.
Ennél a pontnál 1-2 evőkanál jó minőségű alkoholt, pl. konyakot, brandyt, rumot, stb. adhatsz hozzá.

5.     Tedd az egészet hűtőbe legalább 2 órára. Fontos, hogy áthűljön és megdermedjen az egész, hogy könnyen formázható legyen.

6.     A trüffel golyók formázásához készítsd elő a kakaóport, amibe forgatni fogod őket. Sok más finomságba is forgathatod, lásd lejjebb az ötleteket a hozzávalóknál.
7.     Egy kiskanállal vegyél falatnyi darabokat a csokoládé masszából. A két tenyered között, gyors mozdulatokkal formázz kis golyókat.
Nem kell tökéletes gömb alakra törekedned, a házi desszert éppen attól házi, hogy már ránézésre sem gépekkel készítették, ráadásul az igazi trüffel önmagában is egyenetlen felületű.
8.     Forgasd a golyókat a kakaóporba, és tedd egy tálcára.


9.     Tálald azonnal, hűsd be ízlés szerint, vagy add ajándékba – a csoki trüffel minden esetben tökéletes megoldás!



Csoki trüffel

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése