2015. december 2., szerda

Karácsonyi sütik

Karácsonyi sütik


Karácsonyi narancskrémes fatörzs

Hozzávalók

Piskótához:
- 6 tojás
- 6 evőkanál liszt
- 6 evőkanál cukor
- 2 evőkanál kakaópor
- csipetnyi só

Krémhez:
- 1 csomag vaníliás pudingpor
- 2 tojássárgája
- 18 dkg cukor
- 4 dl tej
- 1 nagy narancs reszelt héja és leve
- 25 dkg vaj

Mázhoz:
- ét tortabevonó
- olaj



Elkészítés

1. A tojáshabot pici sóval és a kanalanként hozzáadott cukorral kemény habbá verem. A tojássárgáját már kézi habverővel forgatom a habba, majd apránként beleszitálom és óvatosan beleforgatom a kakaóporral elvegyített lisztet is.

2. Sütőpapírral bélelt tepsibe egyengetem, és 200 fokra előmelegített sütőbe teszem. Öt perc múlva a sütőt 175 fokra mérsékelve kb. 10 percig sütöm. (Vigyázz rá, hogy  ne süsd túl, mert akkor kiszárad, és töredezni fog!). A piskótát egy nedves konyharuhára borítom, lehúzom a sütőpapírt, majd a ruha segítségével a hosszabbik oldalánál foga feltekerem, és így hagyom kihűlni.
      
3. A pudingport a cukorral, tojássárgájával és egy kevés tejjel simára keverem, majd a maradék tejet hozzáadva sűrű krémmé főzöm. Belekeverem a narancslevet  és héjat is, és félreteszem hűlni. Legvégül belekeverem a puha vajat, és robotgéppel csomómentesre keverem.


4. A piskótát kitekerem, megkenem a krémmel, majd szorosan feltekerem. A csokit gőz fölött megolvasztom, és annyi olajat adok hozzá, hogy ne legyen túl híg, majd bevonom vele a roládot. Dekorcukorral díszítem.

  

  









    

Ünnepi gesztenyetorta



Hozzávalók

Piskótához:
- 6 tojás
- 12 dkg cukor (6 evőkanál)
- 12 dkg liszt
- 1 teáskanál sütőpor

Krémhez:
- 1 csomag vaníliás pudingpor
- 3 dl tej
- 25 dkg mélyhűtött gesztenyemassza
- 2 evőkanál rum (vagy rumaroma)
- 10 dkg puha vaj
- 10 dkg porcukor
- 1 púpozott evőkanál natúr kakaópor


Elkészítés

1.    A piskótához a tojásokat szétválasztom. A fehérjét pici sóhozzáadásával gépi habverővel kemény habbá verem, majd a cukrot kanalanként hozzáadva továbbverem. Ezután kézi habverőv el hozzákeverem a tojások sárgáját is, majd kanalanként a sütőporos lisztet is beleszitálom.

2. A piskóta masszát sütőpapírral bélelt nagy sütőt lemezre (a legnagyobbra, mert nem kell, hogy magas legyen) simítom, és 180 fokra előmelegített sütőben (alsó-felső álláson) kb. 15 perc alatt megsütöm. Még melegen lehúzom róla a sütőpapírt, és hagyom kihűlni. Ha kihűlt, 3 csíkra vágom, ezek lesznek a hosszúkás torta emeletei.



Krém

3. A pudingport egy kevés tejjel simára keverem, majd a maradéktejjel sűrű alapkrémet főzök.

4. A felengedett, széttördelt gesztenyemasszát beledolgozom amíg meleg alapkrémben , és hozzákeverem a rumot (aromát) is. A puha vajat simára keverem a kakaóporral és a cukorral, majd a kihűlt gesztenyés krémhez keverem.

Összeállítás
5. A kihűlt lapokat emeletenként megkenem a gesztenyés krémmel. A maradék krémmel az oldalát is bevonom, és pirított, darabolt dióval borítom. Dekorcukorral díszítem. Dermedésig hűtőbe teszem.




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése