Karácsonyi narancskrémes fatörzs
Hozzávalók
Piskótához:
- 6 tojás
- 6 evőkanál liszt
- 6 evőkanál cukor
- 2 evőkanál kakaópor
- csipetnyi só
Krémhez:
- 1 csomag vaníliás pudingpor
- 2 tojássárgája
- 18 dkg cukor
- 4 dl tej
- 1 nagy narancs reszelt héja és leve
- 25 dkg vaj
Mázhoz:
- ét tortabevonó
- olaj
- 6 tojás
- 6 evőkanál liszt
- 6 evőkanál cukor
- 2 evőkanál kakaópor
- csipetnyi só
Krémhez:
- 1 csomag vaníliás pudingpor
- 2 tojássárgája
- 18 dkg cukor
- 4 dl tej
- 1 nagy narancs reszelt héja és leve
- 25 dkg vaj
Mázhoz:
- ét tortabevonó
- olaj
Elkészítés
1. A
tojáshabot pici sóval és a kanalanként hozzáadott cukorral kemény habbá verem.
A tojássárgáját már kézi habverővel forgatom a habba, majd apránként
beleszitálom és óvatosan beleforgatom a kakaóporral elvegyített lisztet is.
2. Sütőpapírral bélelt tepsibe egyengetem, és 200 fokra
előmelegített sütőbe teszem. Öt perc múlva a sütőt 175 fokra mérsékelve kb. 10
percig sütöm. (Vigyázz rá, hogy ne süsd túl, mert akkor kiszárad, és
töredezni fog!). A piskótát egy nedves konyharuhára borítom, lehúzom a
sütőpapírt, majd a ruha segítségével a hosszabbik oldalánál foga feltekerem, és
így hagyom kihűlni.
3. A pudingport a cukorral, tojássárgájával és egy kevés
tejjel simára keverem, majd a maradék tejet hozzáadva sűrű krémmé főzöm. Belekeverem
a narancslevet és héjat is, és félreteszem hűlni. Legvégül belekeverem a
puha vajat, és robotgéppel csomómentesre keverem.
4. A piskótát kitekerem, megkenem a krémmel, majd szorosan
feltekerem. A csokit gőz fölött megolvasztom, és annyi olajat adok hozzá, hogy
ne legyen túl híg, majd bevonom vele a roládot. Dekorcukorral díszítem.
Ünnepi gesztenyetorta
Hozzávalók
Piskótához:
- 6 tojás
- 12 dkg cukor (6 evőkanál)
- 12 dkg liszt
- 1 teáskanál sütőpor
- 6 tojás
- 12 dkg cukor (6 evőkanál)
- 12 dkg liszt
- 1 teáskanál sütőpor
Krémhez:
- 1 csomag vaníliás pudingpor
- 3 dl tej
- 25 dkg mélyhűtött gesztenyemassza
- 2 evőkanál rum (vagy rumaroma)
- 10 dkg puha vaj
- 10 dkg porcukor
- 1 púpozott evőkanál natúr kakaópor
Elkészítés
1. A piskótához a tojásokat
szétválasztom. A fehérjét pici sóhozzáadásával gépi habverővel kemény habbá verem, majd a cukrot kanalanként hozzáadva továbbverem. Ezután kézi habverőv el hozzákeverem a tojások sárgáját is,
majd kanalanként a sütőporos lisztet is beleszitálom.
2. A piskóta masszát sütőpapírral bélelt nagy sütőt lemezre (a legnagyobbra, mert nem kell, hogy magas legyen) simítom, és 180 fokra előmelegített sütőben (alsó-felső álláson) kb. 15 perc alatt megsütöm. Még melegen lehúzom róla a sütőpapírt, és hagyom kihűlni. Ha kihűlt, 3 csíkra vágom, ezek lesznek a hosszúkás torta emeletei.
Krém
3. A pudingport egy kevés tejjel simára keverem, majd a maradéktejjel sűrű alapkrémet főzök.
4. A felengedett, széttördelt gesztenyemasszát beledolgozom amíg meleg alapkrémben , és hozzákeverem a rumot (aromát) is. A puha vajat simára keverem a kakaóporral és a cukorral, majd a kihűlt gesztenyés krémhez keverem.
Összeállítás
5. A kihűlt lapokat emeletenként megkenem a gesztenyés krémmel. A maradék krémmel az oldalát is bevonom, és pirított, darabolt dióval borítom. Dekorcukorral díszítem. Dermedésig hűtőbe teszem.
3. A pudingport egy kevés tejjel simára keverem, majd a maradéktejjel sűrű alapkrémet főzök.
4. A felengedett, széttördelt gesztenyemasszát beledolgozom amíg meleg alapkrémben , és hozzákeverem a rumot (aromát) is. A puha vajat simára keverem a kakaóporral és a cukorral, majd a kihűlt gesztenyés krémhez keverem.
Összeállítás
5. A kihűlt lapokat emeletenként megkenem a gesztenyés krémmel. A maradék krémmel az oldalát is bevonom, és pirított, darabolt dióval borítom. Dekorcukorral díszítem. Dermedésig hűtőbe teszem.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése